Önéletrajz

Mobirise

Sziráki Pál vagyok, független jelöltként indulok Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú egyéni országgyűlési képviselői körzetében. Sokan ismernek, mégis szeretnék néhány dolgot elmondani magamról.

Jánoshidán egy 9 gyermekes család ötödik tagjaként, 1955 március 20-án születtem. A háztartásbeli édesanyánk mellet a munkájából hétvégeken hazatérő apánk, illetve korai halálát követően az idősebb testvérek tartották fenn és össze a családot.

A Jánoshidai általános iskolát követően a Szolnokon Gépipari szakközépiskolában tanultam, majd állami, és ezen belül Volán Tröszti ösztöndíjjal felvételt nyertem a Belorusz Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar Belsőégésű motorok szakára, amit 1978-ban diplomás gépészmérnökként fejeztem be. 1987-ben jelentkeztem a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Gazdaságmérnöki szakára, ahol két év múlva záróvizsgával végeztem.

Az ösztöndíjból adódóan az első munkahelyem a Szolnok megyei VOLÁN 7.sz. majd Jászkun Volán vállalat volt, ahol különböző beosztásokban – a legutolsó Termelési főmérnök – 1989-ig dolgoztam. Később visszatértem a jogutód közlekedési társasághoz és a 2003 – 2010 években a Jászkun Volán Zrt vezérigazgatója voltam. Ez idő alatt a szolnoki városi autóbuszos közszolgáltatás nemzetközi összehasonlításban is elismert színvonalúra fejlődött – 5.1 éves átlagéletkorú buszpark, valós idejű, WEB-es és WAP-os utastájékoztatás új, városközponti intermodális buszpályaudvar - amit az ez időszak alatt kapott összesen öt megyei, regionális, országos és nemzetközi minőségbiztosítási és innovációs díj is tanúsít.

Az innovációs projektekkel a későbbiekben sem szakadt meg a kapcsolatom mivel a 2013 – 2018 közötti időszakban egy magyar mérnökcég, az evpro Systems Engineering Kft nemzetközi színvonalú fejlesztéseit képviseltem orosz nyelvterületű országokban stratégiai tanácsadó munkakörben.
A köztes években a külkereskedelemmel és szálláshely szolgáltatással foglalkozó családi illetve saját cégekben voltam ügyvezető illetve alkalmazott. (Trojka – Szolnok Kft, Trojka Stég Kft.)

2019-től nyugdíjas vagyok, ezzel egyidejűleg megbízások alapján több megyeközpont helyi tömegközlekedésével kapcsolatban végeztem szakértői munkát.
2019-től a Szolnoki Városfejlesztő Zrt Felügyelőbizottság elnökeként dolgozom.
Nős vagyok, nejem Sziráki Tatyjána. Egy Alina nevű lányunk van.
Nyelvismeretem: magyar-anyanyelv, orosz-tárgyalóképes, felsőfokú egyetemi államvizsga.
Egyéni elismeréseim: VOSZ Év Vállalkozója 2008. Magyar Gazdaságért Díj 2009.

Szolnok Alcsiszigeti Holt Tisza partján élek. Hobbim a lakóhely különleges természeti környezetének – az udvari csatornában található hazánk legnagyobb Volgai lótusz populációja – fenntartása két kutya barátom közreműködésével, illetve a rendszeres kajakozás a Holt Tiszán. Ismerem és kedvelem az orosz kultúrát, ennek köszönhető, hogy több világhírű zongoraművész és a világzene elismert orosz képviselői a közreműködésemmel koncerteztek hazánkban. A szolnoki kulturális környezethez kapcsolódó tevékenységem említésre méltó eredménye, a népszerű „Kérészek násztánca” szoborcsoport létrehozásának kezdeményezése és megvalósításának segítése.

Megvalósításra tervezett témák. ( Minden téma mögött konkrét helyzetértékelés és megoldási javaslat van.)
• Alcsiszigeti Tisza holtág rehabilitáció és infrastruktúra fejlesztés. Útfelújítási mintaprojekt.
• Látszatberuházások helyett többnapos vendégforgalmat eredményező Európában is egyedülálló turisztikai fejlesztések.
• Új utakon az útfenntartásban – kátyúgondozás helyett új, költséghatékony technológiák alkalmazása
• Évtizedes stagnálás után a helyi tömegközlekedési rendszer újjáépítése: a jövő autóbuszaival, a jövő „öko” pályaudvarával, a jövő utastájékoztatási és menetdíj fizetési rendszerével. Szolnoki mintaprojekt.
• A munka társadalma helyett az alkotó munka társadalma – innovatív gyártási technológiák Szolnokra telepítésének elősegítése.
• Jövőépítés a körzet megvalósult kiemelt pályázati projektjeinek értékelésével. Számadás a célok és az eredmények összevetésével: tervezett beruházási költség – megvalósítás költsége, tervezett és tényleges megvalósítási határidő, tervezett és tényleges működtetési költség, a fejlesztés tervezett és tényleges közvetlen és közvetett hozadéka.
• Korrupciógerjesztő pályázati forrás felhasználási gyakorlat helyett nyilvános, számonkérhető, költséghatékony projekt megvalósítás.
• Esélyegyenlőség a pályázati források elosztásánál – formai és tartalmi megfelelés esetén garantált forráshoz jutás.
• A gyász terheinek enyhítése – nonprofit díjak a köztemetőkben, versenyegyenlőség a szolgáltatóknál.
• Nemzetközi kulturális kapcsolataim révén más népek, nemzetek kultúrájának hozzáférhetővé tétele a térségben élők számára.

Szolnok, 2021. 02. 25.

Sziráki Pál

Az ellenzék közös jelöltje
Jász-Nagykun-Szolnok megye 1. számú országgyűlési képviselői körzet

Kövesse oldalaim
E-mail
  • titkarsag@szirakipal.hu
Telefon
  • +36 30 880 7297

This page was started with Mobirise template